Ryhmäopiskelun hyödyt

Blogi

Opiskelu ja uusien oppimismuotojen löytäminen on tärkeää, kun haluaa menestyä koulussa tai kursseilla. Erilaiset oppimismuodot sopivat eri ihmisille ja tästä syystä jokainen usein joutuu kokeilemaan monia eri tapoja löytääkseen itselleen sen sopivimman tavan.

Ryhmäopiskelu on yksi perinteinen ja monelle toimiva vaihtoehto, jota kannattaa ainakin kokeilla. Ryhmäopiskelut ovat käytännössä mitä tahansa opiskelua, kun opiskelemassa on vähintään kaksi ihmistä. Ryhmäopiskelutapojakin on monia erilaisia, eikä kaikki ryhmäopiskelu ole aina samanlaista.

Ryhmäopiskelussa tärkeää on se, että yhteiset pelisäännöt on sovittu ja kaikilla on selkeä tavoite. Ryhmässä voidaan opiskella myös niin, että jokainen opiskelee omaa aihettaan, mutta tehokkain se on silloin, kun kaikki opiskelevat samaa aiheitta ja näin siitä saa kaiken parhaan irti.

Yhteiset pelisäännöt voivat olla esimerkiksi sitä, että jokainen lukee itsekseen ensin tietyn alueen kirjasta ja tähän on varattu tarkka aika. On tärkeää, että jokainen saa käydä materiaalia rauhassa läpi, eikä toista keskeytetä. Jokaisen tavoitteena on kuitenkin oppia ja kehittyä, joten häiritseminen ei auta ketään.

Tämän jälkeen aiheesta voidaan keskustella: mitä jäi mieleen, mitä ei ymmärtänyt tai mikä voisi olla tulevan kokeen tai luennon aiheen osalta tärkeää. Sen jälkeen ryhmässä voidaan esittää kysymyksiä toinen toiselle ja testata, miten hyvin luettu jäi mieleen.

Ryhmässä on kuitenkin monta tapaa työskennellä, joten tämä ei ole ainut vaihtoehto. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi sopia niin, että jokainen käy läpi eri osion samasta aiheesta ja lopuksi jokainen esittelee heidän aiheensa, kun toiset kuuntelevat. Tätä vaihtoehtoa käytetään myös oppitunneilla, sillä sen on huomattu olevan tehokas.

Miksi opiskella ryhmässä?

Ryhmässä opiskelu voi olla sinulle se oikea oppimistapa, jos koet, että et esimerkiksi pysty keskittymään opiskeluun yksin tai jotkut aihealueet kyseisessä aiheessa ovat sinulla haastavia tai vaikeita. On mukava tietää, että joku toinen pystyy olemaan tukena ja apuna, jos itse ei ole aivan varma asiasta.

Lisäksi haasteellisissa tilanteissa on hyvä päästä keskustelemaan aiheesta. On todennäköisempää, että keksitte ryhmässä ratkaisun pulmaan, kuin se, että sitä puuhaisi yksin kotona ilman, että pääsisi keskustelemaan siitä. Ongelmia nimenomaan ratkaistaan paremmin porukassa.

Ryhmässä opiskelu voi olla myös hauskaa, sillä oikeassa porukassa löytää varmasti jotain, mistä vitsailla. Nauraminen ja positiivinen ympäristö tekevät opiskelusta miellyttävämpää ja näin jäät odottamaan aina seuraavaa opiskelukertaa. Positiivisuudesta on pelkkää hyötyä – kunhan muistaa puhua aiheesta, eikä jää nauramaan kaikelle.

Ryhmäopiskelua pidetään hyvänä oppimisvaihtoehtona ja tästä syystä monet koulut antavat myös mielellään tilojaan siihen, kunhan tosiaan opiskelee siellä. Välillä voi olla vaikeaa saada sovittua mitään tilaa, mihin mahtuisi porukalla opiskelemaan, mutta kouluissahan tiloja riittää.

Kunhan pääsee sopimukseen koulun kanssa, niin sekin asia on hoidettu. Ryhmäopiskelu vaatii hieman koordinointia ja ensinnäkin tulee löytää ne ihmiset, joiden kanssa haluaa opiskella. Monet ovat kuitenkin hyötyneet ryhmäopiskelusta paljon, eikä järjestelyjen hoitaminen ole vaikeaa.

Ryhmää ei kannata päästää liian suureksi, koska silloin järjestelyihin voi mennä enemmän energiaa, kuin mitä ryhmästä saa irti. Jos ryhmä on liian iso, on todennäköisempää, että keskittyminen herpaantuu ja kaikki ei onnistukaan niin, kuten oli suunniteltu.

Ryhmäopiskelussa onkin monta hyötyä, kunhan vain osaa ottaa niistä hyödyistä kaiken ilon irti. On mahdollista, että ryhmäopiskelu ei sovi kaikille ja esimerkiksi kaikki ryhmät eivät aina onnistu tavoitteissaan. Tällöin kannattaa kokeilla muuta ympäristöä ja vaihtaa vaikka opiskelukavereita. Kyseessähän ei tulisi olla mitään henkilökohtaista, vaan tavoite oppia.