Opiskelu kirjastossa vai kotona?

Blogi

Onko opiskelupaikalla niin paljon väliä tuloksien kannalta? Onko kirjastossa opiskelu paljon tehokkaampaa, kun kotona lukeminen? Tämä riippuu todella paljon siitä, keneltä asiasta kysyy. Myös oppimistapasi vaikuttaa missä olisi paras paikka opiskella juuri sinulle. Ehkä tykkäät katsoa enemmän dokumentteja ja kuunnella musiikkia täysillä samaan aikaan kun luet, voisin sanoa, että kotona saat sen mukavammin tehtyä. Mutta toisaalta jos arvostat akateemisesti painotettua ympäristöä ja sen hiljaisuutta, suuntaa kirjastoon.

Kirjastossa saa keskityttyä

kirjaston hiljaisuus

Kun lukukauden loppu alkaa häämöttää voit nähdä kirjastojen täyttyvän opiskelija laumasta etsimässä juuri oikeaa nurkkaa loppukokeiden opiskelua varten. Joka kerta kun ainakin minä astun kirjaston hiljaisuuteen rauhan tunne valtaa mielen ja kaikki hektisyys poistuu. Kirjastossa opiskelu voi olla todella hyvä kokemus. Keskittymiskykyni opiskeluun ei ole kotona lähelläkään samoilla tasoilla mitä se on kirjastossa työskennellessä. Kirjaston hiljaisuus ja muut keskittyneet ihmiset tuovat oman positiivisen tuntemuksen opiskelu sessioon. Sanomattakin selvää, että kirjastosta löytyvät lähteet, mihin kotona pääse käsiksi, auttavat aivan varmasti opiskeluitasi. Sen koko ilmapiiri pyörii akateemisen maailman ympärillä. Jos kirjasto ei saa sinua keskittymään sinä päivänä niin mikään ei saa. Kirjastossa ei myöskään ole niin paljon häiriötekijöitä, kun kotona. Monetko kerrat olet alkanut opiskelemaan mutta päätynyt siivoamaan asuntoasia, löydät vanhoja tavaroita ja hups, aikaa onkin mennyt kolme tuntia turhanpäiväiseen tavaroiden ihailuun. Jos paikallinen kirjastosi ei ole kuin uusi Oodi Helsingissä, sieltä harvemmin löytyy niin paljon erilaisia laitteita mitä löytäisit kotoasi. Kotona kun avaat “vahingossa” television siellä onkin menossa taas se sama Harry Potter maraton minkä olet nähnyt vähintään viisi kertaa tänä vuonna ja siinä se sitten meni. Olet liimattu sohvaan eikä pääsyä pois Tylypahkasta ole näkyvissäkään.

Kotona saa ottaa rennosti

Samalla tavalla mitä kotona olevat kotityöt voivat harhauttaa sinua opiskelemasta, ne voivat olla myös hyvä juttu. Voit multitaskata kotitöiden ja opiskelun välillä tai vaikka pitää joka tunti pienen tauon lukemisesta ja keskittyä pari minuuttia kotitöihin. Jos pysyt kotona, ei ole tarvetta raahata raskaita kirjoja ja läppäreitä ulos talosta. Voit vaan leväyttää kaikki nätisti työpöydällesi ja alkaa hommiin. Kotona opiskeluun ei välttämättä ole mitään aikataulua, opiskelet kun inspiraatio iskee, oli se sitten neljältä yöllä tai viideltä iltapäivällä. Voit vaikka aloittaa heti herättyäsi. Mikä tuokin meidät lempi tekosyyhyni, miksi kotona opiskelu on juuri se paras. Voit tehdä töitä yöpuvussa sohvalla peittoon käärittynä ja samalla kun kahvi on porisemassa keittiössä. Mitä muuta löytyy keittiöstä, kun kahvia? No ruokaa. Napostelu opiskeluiden ohella on mahtava motivoinnin lähde ja saat syödä milloin ja mitä haluat. Kirjastoon et voi ottaa, tai voit mutta saat aivan varmasti pahoja katseita, sitä lemppari rapisevaa ruisnacho pussia ja dippejä. Jos asut kämppiksien tai perheen kanssa voi keskittymiskyky herpaantua todella äkkiä. Sosiaalisella ihmisellä on usein vaikeuksia lopettaa keskustelu muiden kanssa ja yksinkertainen kysymys “miten päiväsi on mennyt” johtaakin helposti loputtomaan keskusteluun laamojen turkin pehmeydestä. Jos kotonasi löytyykin näitä pehmeitä, tai ei niin pehmeitä, lemmikkejä, ne voivat olla myös loistavia stressin parantajia. Vain niiden olemus voi rauhoittaa jo paljon ja keskityt paremmin työskentelyyn tietäen, että ne ovat lähellä.

Niin kuin voit varmaan jo päätellä, molemmissa paikoissa on hyvät ja huonot puolensa. Niinpä on tärkeää, että mietit itse missä paikassa juuri sinä saat aikaiseksi sen maksimi keskittymisen. Oli se sitten kahvilassa, kirjastossa, puistossa tai kotona peittojen alla. Myös oma mieliala ja sää ulkona vaikuttaa ainakin itselläni missä haluan keskittyä. Jos ulkona on kaatosade, tai -30 pakkasta minua ei saa lähdettyä kirjastoon, vaikka millä yrittäisi.