Millaista on opiskella yliopistossa?

Blogi

Yliopistoja löytyy ympäri maailmaa laidasta laitaan ja aiheitakin riittää kaikenlaisiin tutkintoihin. Yksi merkittävimmistä asioista, jotka vaikuttavat yliopistokokemukseesi on valitsemasi pääaine. Oli se sitten liiketalous, kulttuuri, taide, maantiede, laki tai mikä tahansa muu, on jokainen yliopisto yhtä erilainen kuin heidän opiskelijansa. Opiskelu on lukioon verrattuna joustavampaa, osittain akateemisempaa, itsenäisempää, mutta samalla myös työläämpää. Yliopistossa voit luoda itsellesi kaipaamaasi vapautta tai valmistua nopeutetulla aikataululla. Kaikki riippuu sinusta ja se onkin se, mikä tekee yliopistossa opiskelusta juuri niin mielenkiintoista ja samalla haastavaa. Opiskelujen ohella kannattaa myös miettiä verkostoitumista, sillä samanhenkiset ihmiset voivat olla hyviä ystäviä koko loppuelämäsi.

Millaista on opiskella yliopistossa?

Erilaiset kurssit ja oppimismahdollisuudet

Yliopistot tarjoavat klassisten luentojen lisäksi myös monipuolisia seminaareja, itsenäisiä kursseja, online-kursseja ja case study-mahdollisuuksia eli tapaustutkimuksia. Yhteistyöt monien erilaisten organisaatioiden kanssa mahdollistavat oppimisen realistisessa työympäristössä samalla, kun sinulla on koulun vahva tukiverkko takanasi. Kun valitset pääaineesi kursseja, tulee sinun huolehtia siitä, että täytät opinto-ohjelmaasi. Voit kuitenkin valita lisäkursseja toiveesi mukaan ja joitain kursseja on mahdollista valita myös professorin mukaan. Jos koulusi mahdollistaa sen, niin harkitse jonkin kurssin ottamista myös toisella kielellä, esimerkiksi englanniksi. Se vahvistaa kielitaitoasi ja jos haluat kansainväliseen organisaatioon töihin valmistumisen jälkeen, on siitä iso hyöty, jos alan termistö on sinulla jo hallussa useammalla kielellä. Kursseja kannattaa myös valita niin, että ne sopivat sinun aikatauluusi, sillä näin takaat sen, että oikeasti käyt luennoilla. Niistä pois oleminen tuntuu välillä helpolta, mutta saatat juuri olla poissa siltä luennolta, jolla olikin sinulle merkitystä tulevaisuuden kannalta. Opiskelu saattaa aika ajoin tuntua todella raskaalta ja vaikealta, mutta tehtävien valmistuessa olet aina sen verran lähempänä valmistumista ja elämäntavoitteitasi. Löydät yliopistoilta myös opinto-ohjaajia, jotka osaavat auttaa sinua haastavissakin tilanteissa. Yliopistoissa kuitenkin monet professorit ovat oman alansa huippuja ja pääset nauttimaan korkealuokkaisesta opetuksesta samalla, kun opiskelet juuri itsellesi mieluisaa aihetta.

Opiskelijatapahtumat ja oheistoiminnat

Opiskelu yliopistossa tulisi ensisijaisesti olla sinua itseäsi ja tulevaisuuttasi varten. Monissa yliopistoissa voi myös opiskella iltaisin, jotta voit käydä päivisin töissä ja kuitenkin hankkia korkeakoulututkinnon samalla. Koulua tai tutkintoa voi myös vaihtaa, jos tuntuu siltä, että et sovi joukkoon tai pääaine ei ollutkaan oikea. Silloin kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että uudessa koulussa tai tutkinnossa ei välttämättä pysty hyväksi lukemaan kaikkia edellisiä kursseja.Yliopisto-opiskelun lisäksi yliopistot tarjoavat virallisesti ja epävirallisesti kaikenlaista tekemistä. Verkostoituminen kanssaopiskelijoiden kanssa kannattaa ja pienemmistäkin kouluista löydät varmasti samanhenkisiä ihmisiä. Yliopistot tarjoavat opiskelijoilleen usein tiloja eri harrastuksiin, kuten esimerkiksi kuoroon tai tanssiin. Opiskelijat ovat usein aktiivisia luomaan myös omia yhdistyksiä ja järjestämään itsenäisesti tapahtumia. Varsinkin ensimmäisenä vuonna kannattaa rohkeasti osallistua näihin tapahtumiin, jos haluat verkostoitua. Myös erilaisia urheilutapahtumia järjestetään usein ja mikäli olet jo aikaisemmin harrastanut jotain urheilua, kannattaa jatkaa harrastusta myös yliopistossa. Pohjoismaissa suosittua on myös ostaa opiskelijahaalarit, jotka ovat joka koulussa eri väriset sekä niissä on aina kyseisen koulun tunnusmerkit. Opiskelijahaalareihin kerätään merkkejä, joita saa osallistumalla opiskelijatapahtumiin (joita ovat esimerkiksi approt ja sitsit) ja niihin saa ripustaa erilaisia tapahtumiin sopivia esineitä. Yksi suosittu esine on esimerkiksi pullonavaaja. Sitsit ovat myös juuri Pohjoismaissa tunnettu juhlatyyli, jossa opiskelijat istuvat merkityillä paikoilla pöytien ääressä. Illan pääasiallisena tehtävänä on juomalaulujen laulaminen ja sääntöjen noudattaminen. Säännöt voivat vaihdella kouluittain ja alueittain, mutta yksi säännöistä, joka on voimassa kaikkialla, kieltää pöydästä nousemisen, ellei kyseessä ole määrätty taukoaika. Sääntöjen rikkominen aiheuttaa rangaistuksia. Sitsit ovat pääasiassa kuitenkin humoristisia tapahtumia, vaikka saattavatkin kuulostaa hieman rajuilta. Niiden tarkoitus on tutustua uusiin ihmisiin ja pitää hauskaa!

Opiskelijatapahtumat ja oheistoiminnat