Lue tämä, mikäli haaveilet uraa tiedemiehenä

Blogi

Tiedemies eli tieteilijä tutkii nimensä mukaisesti valitsemaansa aihealuetta. Tutkimusaloja on lukemattomia, mutta mainittakoon näistä vaikka fysiikka, tähtitiede, lääketiede tai vaikka neurotiede.

Lue tämä, mikäli haaveilet uraa tiedemiehenä

Tutkijat työskentelevät yleensä yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa tai erilaisissa yksityisissä tai julkisissa tutkimuslaitoksissa. Tutkijaksi pääset suorittamalla ylemmän korkeakoulun tutkimusalasta, josta olet kiinnostunut. Uusia urapolkuja aukeaa myös väittelemällä tohtoriksi.Tunnettuja tutkijoita olivat esimerkiksi italialainen tähtitieteilijä Galileo Galilei, joka mullisti tieteenalaa muun muassa kehittämällä tieteellistä metodia. Lisäksi on mainittava maailman kuulu saksalainen fysiikan tutkija Albert Einstein, joka keksi suhteellisuus teorian, sekä selitti valosähköisen ilmiön. Suomalaisista tutkijoista ehkä merkittävin on vuonna 1939 edesmennyt yhteiskuntatieteitä tutkiva Edvard Westermarck, joka tutki avioliittoa, moraalia ja muun muassa insestitabua. Mikä sitten tekee hyvän tiedemiehen? Onko näillä edellä mainituilla tutkijoilla yhteisiä luonteenpiirteitä tai muuta oleellista yhdistävää tekijää? Elokuvista saa käsityksen, että tiedemiehet ovat yksin labrassa touhuavia takkutukkaisia älykköjä, mutta todellisuudessa tieteilijän on oltava paljon muutakin. Yhteistyö muiden kanssa onkin yksi tärkeimpiä elementtejä onnistuneelle tutkimustyölle. Lue alta hyvän tiedemiehen ominaisuudet.

Motiivit

Jokaisen tutkijaksi haluavan olisi hyvä pohtia alalle hakeutumis- motiiveja. Tieteilijän tulee olla luonteeltaan äärimmäisen kiinnostunut ja utelias, jota ohjaa palava halu tutkia ja ymmärtää maailmassa tapahtuvia asioita. Jos motiivisi on raha, kannattaa miettiä kaksi kertaa, sillä alan palkkaus ei ainakaan Suomessa koeta vastaavan työn vaativuutta. Kunniaa hakeville ala voi tosiaan sopia sillä menestyksellisien tutkimusten kautta voit hyvin saada mainetta ja silloin toki mammonaakin, mutta rikastumiselle löydät varmasti myös toisen helpomman urapolun. Oletko siis valmis oppimaan, tutkimaan, havaitsemaan ja ällistymään, sillä sitä tieteilijän työ on.

Alaa tukevat luonteenpiirteet

Luonteeltaan tutkijan tulisi olla kärsivällinen sillä kaikki asiat eivät mene aina suunnitellusti. Aikataulut, suunnitelmat ja rahoitus voivat muuttua ja viivästyä. Tästä syystä on tärkeää olla myös päämäärätietoinen, kunnianhimoinen sekä ennen kaikkea hyvän itsetunnon ja itsevarmuuden omaava henkilö. Tieteilijä kohtaa elämänsä aikana todennäköisesti hyvin paljon kritiikkiä ja sekä esimerkiksi rahoituksiin liittyviä kielteisiä päätöksiä. Onkin tärkeää uskoa ja luottaa omaan tekemiseensä ja osattava jatkaa työskentelyä takapakeista huolimatta.

Tärkeitä tietoja ja taitoja

Tieteilijällä tulee olla hyvät sosiaaliset sekä vuorovaikutustaidot, sillä yksi tärkeimmistä meriiteistä on oma tutkimusryhmä, joka tukee ja auttaa kun omat tiedot tai taidot eivät riitä. Tutkimusryhmässä toinen henkilö täyttää heikkoutesi ja päinvastoin. Aivoriihi onnistuu parhaiten ryhmässä. Luottotiimi on siis yksi kiinni pidettävistä asioista ja siksi on tärkeää myös olla ystävällinen sekä antelias. On muistettava osata tarjota apua, siinä missä sitä itsekin vastaanottaa. Tieteilijällä tulee olla mielikuvitusta sekä kykyä ajatella asioita ”laatikon ulkopuolelle.” On osattava kysyä oikeat kysymykset oikeaan aikaan ja huomata edessä avautuvat tilaisuudet ja tajuta tarttua niihin. Tieteilijän on julkaistava materiaalia tuotoksistaan, joten hyvä kirjoitus, luku sekä jonkinlaiset esiintymistaidot ovat välttämättömyys. Vaikkei kenenkään tarvitse olla seuraava Einstein ei aivan jokainen tähän hommaan sovi. On oltava tietynlaista kirja älykkyyttä, mutta myös maalaisjärkeä sekä tilannetajua. On osattava ratkaista erilaisia ongelmia, on kyettävä lukemaan pitkiä teoksia sekä ymmärrettävä kaavioita. Loogiset sekä matemaattiset taidot ovat useiden tiedealojen tärkeimpiä vaadittavia ominaisuuksia.

Tärkeitä tietoja ja taitoja

Tie menestykseen

Mikäli tunnistat itsesi edellä mainituista ominaisuuksista, olet jo oikeilla jäljillä. Muistathan että koulussa opit kaiken opittavissa olevan tiedon ja taidon. Ennen kaikkea on tärkeää osata motivoida itseään sekä nauttia sekä työstä että työn tuotoksista. Älä koskaan hae alalle, josta et oikeasti ole kiinnostunut, valikoima on kuitenkin mahdottoman laaja, josta jokainen tutkijan alku varmasti löytää sen oman juttunsa.