Hyviä kirjoja johtajuudesta

Blogi

Johtajuus tämän päivän vaativassa työmaailmassa tuo meidät jatkuvasti haastavien tilanteiden ääreen ja pakottaa esittämään kysymyksiä. Hyvä johtaja ymmärtääkin, kuinka tärkeää on kyseenalaistaa omat näkökulmat ja mielipiteet. Hän etsii jatkuvasti uusia roolimalleja ja omaksuu niistä parhaat puolet. Hän pyrkii ympäröimään itsensä itseään viisaammilla henkilöillä – jos tämä ei ole fyysisesti mahdollista, hän löytää vaihtoehtoisia keinoja. Yksi erittäin toimiva keino on tutustua suurten johtajien kirjoittamiin teoksiin.

Johtajuudesta on kirjoitettu lukemattomia määriä kirjoja ja julkaisuja. Jos tiedonjanoa löytyy, materiaalia oppimiseen ja itsenä kehittämiseen johtajana tai esimiehenä löytyy varmasti vuosikausiksi. Maailmalta löytyy sadoittain kiinnostavia, menestyksekkäitä johtajia, jotka jakavat kokemustansa kirjoittamalla, mutta myös kotimaisen johtajuuskirjallisuuden taso on hyvä. Esittelemme tässä artikkelissa kuusi lukemisen arvoista johtamista käsittelevää kirjaa.

Suomalaista kirjallisuutta

Matti Alahuhta on pitkän ja kunnioitettavan työhistorian omaava yritysjohtaja. Hän toimi pitkään Koneen toimitusjohtajana (2005-2014), ja onnistui tuona aikana kuusinkertaistamaan yrityksen markkina-arvon. EBP, eli Euroopan talouslehtien yhdistys, valitsi Alahuhdan vuonna 2009 Euroopan vuoden yritysjohtajaksi. Kotimaisella tasolla hän on saanut toistuvasti kunnian tulla valituksi Suomen arvostetuimmaksi yritysjohtajaksi. Hänellä onkin paljon painavaa sanottavaa. Kirjassaan Johtajuus – kirkas suunta ja ihmisten voima (Docendo) hän pureutuukilpailukyvyn perustan rakentamiseen, sekäjohtajuuteen kriittisissä tilanteissa. Kirjassa alleviivataan ihmisten johtamista, henkilöstön ja laadun kehittämistä, sekä erilaisten aikamittareiden ymmärtämistä liiketoiminnassa.

Frank Martelan ja Karoliina Jarenkon yhteistyöstä syntynyt Draivi – Voiko sisäistä motivaatiota johtaa? (Talentum Pro) keskittyy motivaation johtamiseen. Kirja valaisee, kuinka henkilöstö innostetaan tekemään töitä suurella sydämellä. Kyseessä on tärkeä kirja, sillä se onnistuu yhdistämään vahvan psykologisen teorian ja viimeisimmän tutkimustiedon konkreettisiin esimerkkeihin. Nostamme listallemme myös Kirsi Pihan kirjoittaman kirjan Rytmihäiriö – Tartu mahdollisuuksiin tai kuole (Talentum Pro). Kirsi Piha, menestynyt yritysjohtaja, on tehnyt uran myös poliitikkona. Politiikan maailmassa korostui kyky vaikuttaa ihmisiin. Pihan kirjan keskeinen sanoma onkin viestinnän merkitys nykypäivän bisneksessä. Kommunikaation on oltava saumattomasti osa yrityksien strategiaa. Piha hakee inspiraatiota kirjoilleen niin kotimaisesta kirjallisuudesta kuin ulkomailtakin. Hänen teoksensa ovatkin aina ajan hermolla.

Kirjallisuutta maailmalta

Yksi myös suomenkielisenä julkaistu bisneskirjallisuuden klassikko on Jim Collinsin vuonna 2002 ilmestynyt Hyvästä paras (Mondadori).Kirjaa on ilmestymisensä jälkeen myyty jo yli kaksi miljoonaa kappaletta. Teos esittelee meille idean siitä, kuinka merkittävä on askel hyvän ja parhaan välillä, ja millainen on yrityksen muutosprosessi tavoitellessa parhautta. Maailman yritysjohtajat ottivat kirjan ohjenuorakseen saman tien sen ilmestyttyä. Opit ovat ajankohtaisia vielä tänäänkin. Listamme naisvoimaa edustaa Sheryl Sandberg kirjallaan Lean In – Naiset ja menestymisen tahto (WSOY). Suomeksi se on saatavilla vain äänikirjana, mutta englannin kielen hallitsevat voivat lukea teoksen myös perinteisenä versiona. Sandberg toimii Facebookin operatiivisena johtajana. Hän on ase, joka teki sosiaalisen median kirkkaimmasta tähdestä voittoa tuottavan. Taustaa häneltä löytyy myös Googlesta ja USA:n valtiovarainministeriöstä. Kirja rohkaisee naisia vaatimaan enemmän ja heittäytymään rohkeammin uranluontiin. Kirjasta ennustetaan tulevan merkkipaalu bisneskirjallisuudessa.

Kirjallisuutta maailmalta

Usein aika ja kehitys hiovat meistä timantteja ja luovat älykkäitä toimintamalleja. Joskus taas syvimmät viisaudet löytyvät kaukaa historiasta. Vuonna 2011 ilmestynyt Marcus Aurelius: Itselleni – Keisarin mietteitä elämästä (Basam Books) vie sinut matkalle tutkiskelemaan itseäsi niin persoonana kuin johtajanakin. Kirja on stoalaisen filosofian peruspilari, joka innoittaa lukijoitaan vuosi toisensa jälkeen. Antiikin Rooman keisarin filosofia perustui oikeudenmukaisuuteen, totuuteen, eettisesti oikeisiin valintoihin ja mielentyyneyteen missä tahansa olosuhteissa. Kirja kertoo luonteenlujuudesta, velvollisuuksista ja johtajuudesta. Sen opetukset toimivat inspiraationa myös tämän päivän yritysjohtajille.