Huippuopiskelijaksi tuleminen

Huippuopiskelijaksi tuleminen

Blogi

Alakoulun ensimmäinen koulupäivä – muistatko sen vielä? Maailmasi oli pieni ja elämäsi vasta alussa. Koulu tuntui hurjan isolta muutokselta ja tunsit itsesi pelokkaaksi, mutta kuitenkin jopa voittamattomaksi. Olit päässyt jo näin pitkälle, mikään ei voisi enää estää sinua.

Sitten tulivat ensimmäiset haasteet koulussa. Jotkut jäivät luokalle, eli joutuivat kertaamaan kyseisen luokan uudelleen. Jotkut meistä vaihtoivat koulua muuton vuoksi, joillakin meistä oli haasteita löytää ystäviä. Toiset olivat taas niitä suosittuja jo pienestä pitäen.

Kuinka moni meistä sitten oikeasti olikaan se huippuoppilas alakoulussa, puhumattakaan yläkoulusta? Yläkoulussa, aikaisemmalta nimeltään yläaste oli monelle haastavaa aikaa. Etsittiin itseämme ja joskus se identiteetti löytyi, joillakin se ei koko yläkoulun kolmen vuoden aikana selvinnyt lainkaan.

Huolimatta siitä, miten menestyit yläkoulussa tai ylipäätään peruskoulussa, voit menestyä jatko-opinnoissasi. Olit sitten siirtymässä toisen asteen koulutukseen tai korkeakouluun, on olemassa muutamia kikkoja, miten voit huolehtia siitä, että sinusta voisi sittenkin tulla huippuopiskelija.

Omat tavoitteet kuntoon

Lähtökohtaisesti tulisi ensin omalla kohdalla miettiä sitä, mitä koulutukselta haluaa oikeasti saavuttaa. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja mitä haluat asettaa omaksi tavoitteeksi? Huippuopiskelija tarkoittaa yleensä sitä, että jokainen kurssi ja jokainen aine suoritetaan huippuarvosanoin, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa sinulle sitä.

Voit esimerkiksi keskittyä tiettyyn aihepiiriin, vaikkapa matemaattisiin kursseihin ja selvitä niistä huippunumeroin. Tärkeintä olisi löytää ne omat vahvuudet ja ymmärtää, missä olet jo valmiiksi hyvä tai tiedät, että se sujuu sinulta hyvin ja toisaalta taas mitkä aineet voivat aiheuttaa sinulle haasteita.

Lähes kaikkea kouluun liittyvää pystyy ennakoimaan, sillä opintosuunnitelmat ja tulevien kokeiden aihealueet ovat aina tiedossa. Näin ollen pystyt jopa netistä hakea omien kurssiesi aihepiirejä, kysellä aikaisemmilta vuosikurssilaisilta kokemusta ja katsoa, mitkä asiat voivat mahdollisesti koitua sinulle kohtaloksi.

Huippuopiskelijana sinun ei tosiaan tarvitse olla kympin opiskelija jokaisessa aineessa, vaan voit vapaasti valita ne tietyt asiat. Ne aineet, joissa koet olevasi heikommalla, voit kysyä koululta tukiopetusmahdollisuutta tai esimerkiksi lisäkursseja. Kaiken pohjana on kuitenkin se, miksi opiskelet ja mitä haluat saada irti opinnoistasi.

Omat tavoitteet kuntoon

Perusasiat seuraavaksi

Kun omat tavoitteet ja omat toiveet ovat selkeät, sekä ymmärrät, miksi opiskelu on sinulle tärkeää ja miksi haluat olla huippuopiskelija, kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin elämän perusasioihin. Kun opiskelusta tulee sinulle tärkein asia elämässäsi, tulet varsin huomaamattasi omistamaan sille melko paljon aikaa.

Opiskelusta tulee helposti pakkomielle, kuten mistä tahansa muustakin aiheesta. Tällöin olisi tärkeää, että perusasiat elämässä olisivat kunnossa. Olet varmasti kuullut nämä asiat jo aikaisemmin, mutta muistutamme niistä kuitenkin vielä, sillä siihen on syy, miksi niitä kerrotaan usein ja jostain syystä me ihmiset silti unohdamme ne.

Nukkuminen on todennäköisesti sellainen asia, josta ei voi muistuttaa liikaa. Säännöllinen unirytmi ja hyvät yöunet tulevat pelastamaan ja kantamaan koko opintojesi läpi. Hyvät yöunet mahdollistavat virkeän ja toimivan mielen, sekä antavat pohjan sinulle opiskella tehokkaasti.

Seuraavaksi huolehdi siitä, että syöt mahdollisimman monipuolisesti ja säännöllisesti. Kannattaa opetella laittamaan perusruokia itse, jotta ei tarvitse olla riippuvainen muista ja muiden aikatauluista. Tiedät itse parhaiten, milloin olet tehokkaimmillasi opiskelijana ja silloin kannattaa opiskella, eikä sitä kannata tehdä nälkäisenä tai väsyneenä.

Näiden perusasioiden ja tavoitteiden lisäksi mieti omaa itseäsi oppilaana aikaisemmin ja pohdi, voisitko ottaa sieltä mukaasi jotain itsestäsi, joka antaa sinulle hyvät eväät opiskella hyvin ja menestyksekkäästi. Onko tietty oppimistapa sinulle sopiva tai jotain kokonaan muuta? Onnea opintoihin!