Etäopiskelun eri puolia

Etäopiskelun eri puolia

Blogi

Kun koronapandemia iski eri puolille maailmaa, oli selvää, että moni hyvinkin tavallinen ja jokapäiväinen asia muuttuisi aivan erilaiseksi. Emme pystyneet enää tapaamaan ystäviämme kasvotusten, työelämä muuttui suurilta osin etätyön tekemiseksi, vapaa-aika ja harrastukset saivat uusia muotoja. Ei ihme, että myös koulu- ja opiskeluelämä muuttui. Toki etäopetusta on ollut ennenkin, onhan internetin käyttö sen mahdollistanut; mutta ennen koronaa etäopiskelu on ollut pitkälti se oma valinta. Koronan aikana etäopiskelusta on tullut poikkeuksen sijasta useimmiten sääntö, ja se on saanut aivan uudet mittakaavat ympäri maailmaa – niin myös Suomessa.

Niinkuin yleensäkin asioilla, etäopiskelulla on omat hyvät ja huonot puolensa. Ja koska alkaa tuntua siltä, että etäopetus on tullut jäädäkseen, on ehkä hyvä miettiä sekä sen etuja että haasteita, jotta voisi saada etäopiskelusta parhaan mahdollisen hyödyn. Katsotaan ensin, mitä ongelmia ja haasteita etäopiskelijalla voi olla.

Etäopiskelun ongelmat ja haasteet

Aina kun on kyse teknisistä laitteista ja sähköisistä järjestelmistä, on niiden toimivuus vaa’ankieliasemassa – ja monesti etäopiskelun ongelmat ovatkin teknistä laatua. Ihan jo pelkästään se, että koronan myötä etäohjelmien ja netin käyttö lisääntyi suorastaan räjähdysmäisesti, aiheutti kuormitusta nettiyhteyksiin. Äänet ja yhteydet ovat pätkineet, opiskelija on voinut tipahtaa langoilta, tai yhteyksiä ei ole saatu ollenkaan hetkellisesti toimimaan. Tämä on tietysti vienyt aikaa tehokkaalta opiskelulta, ja varmasti tuntunut turhauttavalta. Kaikeksi onneksi tällaiset tekniset ongelmat ovat yleensä olleet korjattavissa, ja on päästy melkein shokeeraavan nopean etäopetukseen siirtymisen aikaansaamasta alkukankeudesta ja haasteista vaikeuksien kautta voittoon. Monet ovatkin sanoneet, että ongelmista on opittu paljon, ja nyt kun etäopetusta on kestänyt pidempään, ollaan jo vaiheessa että siitä on tullut uusi, normaali opiskelutapa.

Valitettavasti kaikki ongelmat eivät ole ratkaistavissa niin helposti kuin tekniset haasteet. Monille opiskelijoille äkillinen etäopiskeluun siirtyminen on tuottanut ongelmia erityisesti sosiaalisen eristäytymisen, yksinäisyyden ja lähiopetuksessa saatavan tuen ja avun puuttumisen vuoksi. On tosiaan aivan eri asia olla siellä luokkahuoneessa tai auditoriossa opiskelukavereiden ympäröimänä ja opettajan suoran palautteen ja avun ulottuvilla, kuin opiskella nähden toisistaan hädin tuskin pienen pisteen kuvaruudulla. Monille etäoppiminen on stressaavaa ja heillä on keskittymisvaikeuksia, väsymystä, uniongelmia. Monet kokevat, että tehtävät vievät kauemman aikaa ja oppiminen tuntuu todella vaikealta. Jaksaminen on ollut koetuksella monella tavalla. Tällaisissa tapauksissa kannattaa varmasti puhua muille siitä oman jaksamisen rajoilla olemisesta.

Etäopiskelun ongelmat ja haasteet

Eräille taas etäopiskelu on tuottanut huolta toisenlaisesta syystä. Kun ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään, alkaa ero opiskelun ja vapaa-ajan välillä hämärtyä. Ollaan vähän liian rentoina, ei osata keskittyä koulutyöhön, ja sohva sekä Netflix saattavat alkaa tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta päivän viettämiseen. Motivaatio on ikään kuin hukkateillä. Silloin on varmastikin apua kunnon aikataulujen tekemisestä, asioiden priorisoimisesta ja pienten, mutta tärkeiden muutosten tekemisestä rutiineihin. Etäopiskelemistakin täytyy oppia!

Etäopiskelun hyviä puolia

Kolikolla tapaa olla kaksi puolta, ja niin tässäkin tapauksessa. Vaikeuksien ja haasteiden vastapainona etäopiskelussa on monia hyviä puolia – kannattaa siis keskittyä niihin. Ajatellaanpa vaikka sitä, ettei ole sidoksissa tietyssä luokkahuoneessa istumiseen; voi osallistua opetukseen vaikkapa mökiltä tai jopa ulkomailta käsin, nauttien hyvästä säästä ulkotiloissa tai huonolla säällä mukavasti teekupillisen kanssa villasukat jalassa. Ja ne kulahtaneimmat villasukat nimenomaan, nehän eivät kuvaruudussa näy ellet näytä! Aikaa ja rahaa ei kulu koulutuspaikalle matkustamiseen, ja senkin ajan voi käyttää muuhun. Monet ovat olleet myös yllättyneitä siitä, miten monipuolista ja joustavaa etäopiskeleminen voi olla. Kun kurssi on hyvin järjestetty, siihen voi sisältyä paljon erilaisia opiskelumuotoja, kuten ryhmätöitä, reaaliluentoja, vierailevien puhujien kuuntelua, tai vaikka videoiden katsomista.

Vuorovaikutus voi olla aivan yhtä hyvää, tai jopa parempaa, kuin fyysisessä luokkahuoneessa. Joillekin saattaa olla helpompaakin esittää kysymyksiä opettajalle, kun ne voidaan laittaa yksityisviestillä; erään opiskelijan mukaan taas oppilaiden interaktiivisuus ryhmässä lisääntyi, kun ruudulla oli näkyvissä kaikkien kasvot samaan aikaan. Ei tarvinnut siis katsella pelkästään muiden takaraivoa, tai päässyt piileskelemään takarivin pulpettiin. Joten jos olet aikeissa alkaa etäopiskella, kohdista huomiosi sen hyviin puoliin – toivotamme onnea opintoihin!